Menu

Hillington Square Masterplan

An award winning scheme for the regeneration of a housing estate in Kings Lynn, Norfolk.

A major part of our design philosophy was to invert the existing inward looking and isolated layout to create more permeable boundaries and facilitate activities on the site that would attract not only residents but also the wider community into the site and so stitch the square back in to the working fabric of the town.

We proposed to reintroduce the River Gaywood along the northern boundary to create a new identity to the upper edge of the site, ideal for pedestrian and cycle paths, a community based activity node plus directly links to the town center and a wider green route back to Kings Lynn Station. The architectural design strategy envisaged up-cycling the existing buildings on the site by retaining the basic structure and adding parasitic additions to build a cluster form of dwelling typologies.

The cluster is made up of five housing typologies, ranging from family house to live / work unit each with its own identity and amenity space. This provides a new contemporary identity to the site that reflects the environmental aspirations for the future as well as allowing a tenure blind development to be a realistic goal. Our principal intention was to provide a balanced mix of housing typologies and tenures, to create a sustainable urban neighbourhood with aspirational and affordable dwellings for families, individuals and couples to live as part of a communi